Røykvarslerdagen

Røykvarslerdagen

Sjekk røykvarsleren

Alle boliger og fritidsboliger i Norge skal ha minst en røykvarsler i hver etasje. Du bør teste varsleren jevnlig, og helst hver måned. Ett-års batterier bør en bytte hvert år.

Test røykvarsleren ved å holde ”test-knappen” inne noen sekund. Røykvarsleren skal da begynne å pipe. Om den ikke gjør det, må du bytte batteri og gjenta testen, eventuelt kjøpe ny varslar.

Bytt batteri

Dersom du har røykvarsler med ett-års batteri bør du bytte batteri minst en gang i året. Gjør det gjerne til en huskeregel å bytte batteri den 1. desember, som er Røykvarslerdagen.

Du kan hente batteri gratis hos oss i resepsjonen, så lenge lageret rekker.

Om røykvarsleren gir fra seg korte pip, vil det si at batteriet begynner å bli dårlig. Da må du bytte batteriet med en gang. Etter at du har byttet batteri, sjekk at det fungerer ved å trykke på testknappen. Om røykvarsleren har nytt batteri og ikke reagerer, er batteriet defekt og du må bytte det med en gang.

Levetid på røykvarslere

Ein røykvarsler bør en normalt bytte ut etter åtte til ti år. I rom med mye støv og skitt kan detektoren bli ustabil, og gi falske alarmer fordi  sensoren blir skitten eller støvete. I slike miljø vil levetiden til røykvarsleren være kortere.

                                                                                                          Bildet som er benyttet er hentet fra "Elsikkerhetsportalen".